Форма авторизації

postheadericon «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»

Шановні батьки, відповідно до постанови КМУ від 24.03.2021р. №305

«Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»  обмежується споживання продуктів з вільним цукром. Суворо обмежується додавання цукру та меду при приготуванні страв і напоїв. До дворічного віку споживання цукру за новими нормами харчування  не дозволяється. Від 2-х до 7-ми років споживання цукру обмежується  до 10 г в день. Особливу увагу приділяємо калорійності страв.

У разі споживання лише сніданку калорійність повинна становити 25-30 відсотків добової потреби, відповідна частка для обіду збільшується до 30-35 відсотків. Орієнтовна кількість калорій на сніданок, обід та вечерю, добова калорійність для різних вікових груп наведена в таблиці 1.

 

Таблиця 1

Вікова група Енергетична цінність сніданку, вечері, ккал Енергетична цінність обіду, ккал Добова енергетична цінність, ккал
1-4 роки 350-415 415-485 1385
4-6 (7) років 425-510 510-595 1700
6*-11 років 525-630 630-735 2100

М’ясо, риба, молоко та молочні продукти, яйця, бобові та горіхи є основними джерелами білку. Додатковим джерелом корисних білків є злакові, зернові, бобові продукти. Орієнтовна кількість білків для сніданку, обіду та вечері, а також добова потреба в білку для різних вікових груп наведені у таблиці 2.

Таблиця 2

Вікова група Кількість білку на сніданок, вечерю, грамів Кількість білку на обід, грамів Добова потреба у білку, грамів
1-4 роки 13-15 15-18 53
4-6 (7) років 14-17 17-20 58

Орієнтовну кількість жирів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп наведено у таблиці 3.

Щонайменше дві треті жиру, який споживається здобувачами освіти/дітьми, повинен надходити у вигляді ненасиченого жиру (ненасичених жирних кислот). Ненасичені жири включають незамінні жирні кислоти та жиророзчинні вітаміни, тому їх споживання обов’язкове для належного структурного та функціонального стану організму та його органів і систем, зокрема головного мозку, нервової системи, серця, кровоносних судин, ендокринної системи, органу зору, шкіри та волосся.

Надходження насичених жирів повинно бути обмежено на рівні не більше ніж 10 відсотків загальної добової калорійності та калорійності окремих страв.

Зменшення споживання насичених жирів переважно тваринного походження асоційоване із зменшенням ризику захворювань системи кровообігу.

Доцільною є заміна насичених жирів тваринного походження ненасиченими жирами рослинного походження та регулярна присутність морської риби у чергуванні страв.

Таблиця 3

Вікова група Кількість жирів на сніданок, вечерю, грамів Кількість жирів на обід, грамів Добова потреба у жирах, грамів
1-4 роки 11-13 13-15 44
4-6 (7) років 14-16 16-19 56

Здобувачі освіти/діти повинні регулярно споживати харчові продукти та страви з вмістом вуглеводів. Пріоритетними продуктами цієї групи є рослинні продукти з високим вмістом харчових волокон. Орієнтовну кількість вуглеводів для сніданку, обіду та вечері для різних вікових груп наведено в таблиці 4.

Вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу у буфетах, торговельних апаратах, які пропонуються здобувачам освіти/дітям у закладах, та у харчових продуктах, що використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більше 10 грамів на 100 грамів/мілілітрів харчового продукту.

Вміст цукрів, який міститься природно, не обмежується.

Під час приготування страв та виробів кількість цукрів, що додаються, не повинна перевищувати 5 грамів на 100 грамів/мілілітрів готової страви та/або виробу.

 

 

 

Таблиця 4

Вікова група Кількість вуглеводів на сніданок, вечерю, грамів Кількість вуглеводів на обід, грамів Добова потреба у вуглеводах, грамів
1-4 роки 48-58 58-67 194
4-6 (7) років 60-72 72-84 240

Під час організації в закладах одно-, дво-, три-, чотири- або п’ятиразового харчування розрахунок калорійності за окремими прийомами їжі, кількості білків, жирів та вуглеводів проводиться відповідно до таблиці 5.

 

 

Календар постів
Май 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Апр    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Випадковий мульт

Return to Top ▲Return to Top ▲