Форма авторизації

postheadericon Як не зійти з розуму в чотирьох стінах на карантині

Ми всі потрапили в новий незрозумілий для нас час. Такого досвіду у людей, що живуть зараз на землі, ще не було. Українцям як мінімум до кінця квітня доведеться максимально обмежити соціальні контакти і замкнутися в своїх будинках. Для багатьох — це ціле випробування. Як змусити себе працювати вдома і не лякатися того, що розповідають в новинах, розповів Олександра Олешко, тренер-психотерапевт і експерт в особистому консультуванні і публічних виступах.
Зрозуміти і прийняти. Заперечувати і злитися — не найкраща стратегія на карантині. Так, його продовжили. Так, ніхто не може гарантувати, що його закінчать 24 квітня. Однак це реалії нашого життя, і злитися на «тиранів», які забороняють виходити з дому без маски — погана ідея. Це необхідність, яка може врятувати комусь життя. На карантині можна дивитися серіали, читати, освоювати нову професію, спілкуватися з дітьми або розбирати балкон. Словом, організовувати своє домашнє простір так, щоб воно стало комфортним.

Планувати день. Без плану день ризикує перетворитися в «бермудський трикутник» їжа — диван — телевізор. Якщо людина не звикла працювати з дому, то психолог радить чергувати 25 хвилин продуктивної роботи з 10 хвилинами відпочинку.

Замінювати спілкування … спілкуванням. Екстраверти, яким важко бути наодинці з собою, можуть перемкнути увагу на онлайн-спілкування в месенджері, соціальних мережах або по відеозв’язку. Адже по скайпу навіть можна влаштовувати вечірки. Можна навіть перекрикуватися з мешканцями з сусідніх будинків, аби не виходити в людні місця.

Розділяти простір. Не потрібно працювати в ліжку і є за робочим столом. Якою б маленькою не була квартира, потрібно знайти кут для робочої зони і займатися там виключно роботою. Потрібно зонувати особисте життя і імпровізований офіс. Буде легше, якщо ви зможете пояснити домашнім, що робота з дому мало чим відзначиться від звичайної роботи, і постійно відволікати людину — це шкодити йому.

Дотримуватися правил інформаційної гігієни. Якщо якийсь сайт, Богер або просто знайомий в соціальних мережах постійно розповідає про жахи коронавируса, економічної кризи або теорій змови, то краще такий контент не читати. Якщо новини турбують і лякають, то від них потрібно відмовитися на користь тверезого думки фахівців. Блогерів, які «кошмар» краще замінити на людей з твердою логікою.

Підтримуйте рідних. Якщо людина залишилася без роботи, то кращим рішенням буде допомогти йому знайти нову роботу або переслати йому грошей, якщо така можливість є. Тим, хто втратив ще й житло, можна допомогти, знайшовши недорогий будинок в селі.

Берегти літніх родичів. Далеко не всі бабусі і дідусі готові сидіти вдома в карантин. Психолог радить дві стратегії поведінки з «неслухняними» родичами: «налякати» ризиком заразитися при черговому поході в аптеку або викликати почуття відповідальності, пояснивши, що на вулиці можна не заразитися самому, але заразити кого-то другого.

 

 

Календар постів
Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Випадковий мульт

Return to Top ▲Return to Top ▲