Форма авторизації

postheadericon Дитина маніпулює дорослими — що робити, якщо дитина — маніпулятор?

Про дитячі демонстративні істерики багато мам знають не з чуток. Звичайно, мова не йде про ситуації, коли малюк хворіє, засмучений або просто скучив за рідною увагою. Ми говоримо про маленьких маніпуляторів і про те, що робити батькам.

 Самі улюблені прийоми дітей-маніпуляторів за допомогою чого дитина маніпулює дорослими?

Не всім дітям властиве влаштовувати маніпуляції-істерики. Як правило, тільки тим дітям, які звикли бути центром уваги і отримувати все, що хочеться, на блюдечку.

Виражається така істерика завжди бурхливо, і багато батьків змушені йти на компроміс або взагалі здаватися і поступатися. Особливо, коли справа відбувається на публіці.

123

 Отже, в якому вигляді зазвичай проявляється «тероризм» маленьких маніпуляторів?

234

Гіперактивність (не плутати з гіперактивністю, викликаної психологічними причинами).Дитина перетворюється в «реактивний літак»: влазить в кожну тумбочку, літає по квартирі, все перекидає, тупотить ніжками, кричить та ін. Загалом, чим більше шуму, тим краще. І навіть мамин крик це вже увага. А далі можна пред’являти вимоги, тому що мама зробить все, аби дитя не плакало і заспокоїлося.

 Демонстративна неуважність і несамостійність. Дитина чудово вміє чистити зуби, зачісуватися, зав’язувати шнурки, збирати іграшки. Але перед мамою він розігрує безпорадного малюка, категорично не бажаючи що-небудь робити або роблячи це нарочито повільно. Це – одна з найбільш «популярних» маніпуляцій, причина якої в гіперопіку батьків.

 Болючість, травма.Теж поширена дитяча хитрість: мама в жаху дивиться на нагрітий на батареї градусник, терміново вкладає в ліжко, годує смачним варенням і читає казки, не відходячи ні на крок від «прихворілого» карапуза. Або заціловує легку подряпину на ніжці дитини і несе його 2 км на руках, тому що «не можу йти, боляче, ніжки втомилися і пр.»

Щоб малюку не довелося обманювати вас, приділяйте йому більше часу. Якщо дитина відчуває, що її люблять, що вона важлива, то необхідність у таких виставах для нєї просто відпадає. Небезпечна ситуація може скластися, якщо такі вистави заохочувати одного разу дитина дійсно може завдати собі травму, щоб на нього, нарешті, звернули увагу.

Що робити? Відразу звертайтеся до лікаря, ледь дитина заявляє про свою хворобу або травму (не лякайте лікарями, а саме звертайтесь). Діти лікарів і уколи не люблять, тому «хитрий план» відразу розкриється. Або своєчасно виявиться і буде пролікована хвороба.

 Сльози, істерики.Дуже ефективний метод, особливо, якщо його застосовувати на публіці. Там вже мама точно не зможе ні в чому відмовити, бо побоїться осуду перехожих. Так що сміливо падаємо на землю, стукаємо ніжками, кричимо, лаємося «ти мене не любиш!» і пр. Якщо вам ця ситуація знайома, значить ваша дитина вже засвоїла правило, що «мамою можна керувати за допомогою істерик».

 «Це не я винен!»Це кішка, брат, сусід, однокласник і пр. Перекладанням вини на іншого дитина намагається уникнути покарання. У майбутньому це може позбавити дитину його друзів і елементарної поваги. Тому ніколи не кричіть і не сваріть дитину за провини і витівки. Нехай малюк буде впевнений, що вам він може зізнатися в усьому. Тоді і страху перед покаранням у нього не буде. А після того, як зізнається, обов’язково похваліть дитину за його чесність і спокійно поясніть, чому його витівка це недобре.

 Агресія, дратівливість. І все це заради того, щоб збулося бажання про чергової партії мильних бульбашок, ще однією ляльці, морозиві посеред зими та ін.

 Не звертайте увагу на поведінку свого маленького маніпулятора, будьте непохитні і незворушні. Якщо «глядачі» не реагують, то акторові доведеться піти зі сцени і зайнятися чимось більш корисним.

 Маніпуляції дитини це не просто «вимотування нервів» батькам, це ще й дуже серйозна негативна установка на майбутнє для дитини. Тому вчіться спілкуватися з дитиною так, щоб йому не доводилося вдаватися до маніпуляцій.

 А якщо це вже сталося,викоринюйте відразу, щоб маніпуляції не перетворилися на звичку і спосіб життя.

Календар постів
Апрель 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Мар    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Випадковий мульт

Return to Top ▲Return to Top ▲