Форма авторизації

postheadericon Основні моделі поведінки дітей в сімейних конфліктах — як поводиться Ваша дитина під час конфліктів у сім’ї?

Новый рисунок (1)

Поведінка дитини при конфліктах, що відбуваються в сім’ї, багато в чому залежить від його віку, темпераменту, самооцінки, стресостійкості, активності і товариськості.

Психологи виділили основні моделі поведінки дітей у сімейних конфліктах:

Дитина-буфер. Ця дитина неусвідомлено або свідомо намагається згладити всі гострі кути або примирити батьків. Всі переживання, які він відчуває, рано чи пізно виливаються в його хвороби, є умовно-бажаними, тому що відволікають від продовження сварки. Дуже часто у такої дитини розвивається серйозне захворювання — бронхіальна астма, екзема, або ціла низка простудних захворювань. Часті також порушення неврологічного плану — неспокійний сон і труднощі з засипанням, нічні кошмари, енурез, заїкання, нервові тики або синдром нав’язливих рухів.
Дитина встає на бік слабшого з батьків. Така дитина намагається захистити слабшого з батьків у сімейних конфліктах, встаючи на його сторону і повністю бойкотуючи іншого батька. Якщо Ваша сім’я часто переживає сварки і конфлікти, а така поведінка є типовою для Вашої дитини, в подальшому це послужить причиною стійких невдач в особистому житті і формуванню неправильного способу своєї ролі дорослого.

Дитина йде в себе. Така дитина приймає нейтральну позицію в сімейних конфліктах, намагаючись не приймати в них участь. Він може внутрішньо дуже переживати свою неспроможність залагодити дані конфлікти, але зовні ніяк не проявляти емоцій, стаючи віддаленим від близьких людей, дистанціюючись все більше і більше від сім’ї, йдучи в свою самотність і не пускаючи у внутрішній світ нікого. Такий малюк дуже важко буде адаптуватися в будь-якому дитячому колективі, а потім — в соціумі, частими його супутниками будуть депресія, невпевненість у собі, страхи, знижена самооцінка. У підлітковому віці такі діти стають неемоційними і замкнутими, і часто знаходять розраду в тому, що заборонено: паління, випивка, наркотики, уходи з дому і т. д.

 

Календар постів
Март 2024
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Вс
« Янв    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Випадковий мульт

Return to Top ▲Return to Top ▲